Articole

S-a lansat proiectul OUR TARGET: UNDERSTANDING THE WORLD! Art & Science & Tech Fair

Joi, 21 februarie 2019, a avut loc lansarea oficială a proiectului OUR TARGET: UNDERSTANDING THE WORLD! – Art & Science & Tech Fair, proiect iniţiat şi coordonat de Şcoala Metropolitană ARC, inclus în Calendarul Activităţilor Educative Municipale – CAEM 2019.

Peste douăzeci de profesori de gimnaziu vor fi îndrumaţi în dezvoltarea abilităţilor de  predare integrată, abordare transdisciplinară şi de facilitare a procesului de creaţie ştiinţifică şi tehnică al elevilor şi peste 100 de elevi cu vârste între 10 şi 14 ani, din Bucureşti, vor învăţa să lucreze în echipă, să creeze autonom după metoda ştiinţifică şi să prezinte public rezultate ale experienţei lor de mici cercetători, programatori şi  manufacturiei moderni.

La lansarea care a avut loc la sediul Şcolii Metropolitane ARC, au participat profesori de ştiinte, tehnologie şi IT din  şcolile înscrise în proiect : C.N. Cantemir Vodă, Şcoala Gimnazială 97, Şcoala Gimnazială 143, Şcoala Gimnazială 98, Şcoala Gimnazială 124, Şcoala Genesis, Şcoala Gimnazială145, Şcoala Gimnazială 11, Şcoala Gimnazială 178, Şcoala Gimnazială 175, Şcoala Metropolitană ARC, C.N. Gheorghe Lazăr.   

S-a prezentat perspectiva asupra educaţiei stiintifice care a stat la baza elaborării proiectului: Copiii percep în mod natural “lumea” lor ca un întreg, unde toate lucrurile sunt interconectate și dependente una de cealaltă. Sistemele de învăţământ clasice tind să prezinte informațiile ştiinţifice într-un mod linear, fără perspectiva integrării lor într-un context relevant  pentru copil.

Echipa de management din Şcoala Metropolitană ARC şi reprezentanţii organizaţiilor partenere au prezentat noutatea şi provocarea pe care o reprezintă acest proiect: activităţile sunt concepute pentru a dezvolta abordarea experienţială integrată, care este în acord cu procesele naturale şi îmbină în procesul educaţional tehnologia, explorarea ştiintifică, povestirile inspiraţionale, abilităţile artistice.

Lucrând în echipă, elevii trebuie să își prezinte la Târgul de ştiinţă, artă şi tehnologie din luna iunie, propria ipoteză cu privire la un fenomen/o experienţă din viaţa cotidiană, să creeze un experiment, pe care să il testeze, o machetă sau o aplicaţie software, care să ilustreze un principiu ştiintific care stă la baza fenomenului sau să rezolve o problemă din viaţa reală cu ajutorul tehnologiei. Profesorii colaborează în echipe multidiciplinare şi îşi asumă rolul de facilitatori ai procesului de creaţie al echipelor de elevi.

Cercetători, experţi în organizarea de ateliere ştintifice şi programe educaţionale pentru copii şi tineri, organizatori de evenimente ştiinţifice de referinţă în viaţa culturală a Capitalei, inventatori au venit alături de noi prezentând sprijinul pe care îl vor oferi participanţilor la proiect.

Cotiso Hanganu, de la Centrul pentru Studii Complexe, a ţinut o prezentare despre problemele şi soluţiile în  pregătirea copiilor din generaţia actuală pentru a trăi într-o lume în care 65% dintre profesiile pe care ei le vor avea, încă nu există. Experienţa programului NEXUS, derulat de Centru de mulţi ani, va susţine consistent profesorii înscrişi în proiectul nostru.

Sorin Dinea, de la Asociaţia Henri Coanda a prezentat câteva dintre cele mai spectaculoase realizări ale tehnologiei care ne vor schimba radical viaţa şi, invocând cuvintele lui Henri Coandă, a vorbit despre responsabilitatea oamenilor de a le folosi în scopuri bune pentru societatea globală, pentru planetă, pentru comunitate. Perspectiva unui viitor muzeu interactiv în Casa Ştiinţei, pe care Henri Coandă a vrut să o înfiinţeze în Bucureşti, i-a impresionat pe elevii participanţi la eveniment.

Prin implicarea familiei și a comunităţii educaţionale şi stiintifice propunem un alt tip de educare a copiilor, în care toţi factorii interesaţi pot colabora pentru un scop social comun: educarea copiilor noştri pentru a fi adulţi rezilienţi, creativi şi fericiţi.

Mulţumim tuturor paretnerilor: Centrul pentru Studii Complexe, Educaţie Privată.ro, Asociaţia CRESTEM, Orăşelul Cunoaşterii, Asociaţia Învaţă să zbori!, EEMATICO, Asociaţia Henri Coanda, Sagal4Care, Hubi’s Lab, Asociaţia FaSCInation şi organizatoarea SciKids Festival de Ştiinţă. Parteneri media:  Radio România Cultural, Revista Ştiinţă şi Tehnică, Revista CARIERE.

Sursa: www.radioromaniacultural.ro

Lasă un răspuns