Arta dezbaterilor si cetatenia europeana, Evenimente

Arta dezbaterilor şi istoria lumii – eveniment dedicat Centenarului Marii Uniri

Clubul de dezbateri din Şcoala Metropolitană ARC în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României, a organizat ieri, 21 noiembrie 2018, evenimentul “Arta dezbaterilor şi istoria lumii”.

Au avut intervenţii: Directorul Muzeului Naţional de Istorie Ernest Târnoveanu-Oberlander, cercetător Cristina Păiuşan – Nica, Inspector ISMB Nadia Bubueanu, drd. în istorie  Alexandru Groza, student Facultatea de Ştiinte Politice a Universităţii Bucureşti Robert Gabriel Ciobanu. Toţi vorbitorii au apreciat valoarea educativă şi civică a acestui proiect şi au felicitat elevii care exersează arta discursului public, abilitatea de a folosi forţa cuvântului în mod creativ şi responsabil într-o societate liberă şi o democraţie funcţională!  Felicitări pentru toţi elevii care au susţinut cu emoţie, dar şi cu fantezie, stăpânire de sine, expresivitate, mici discursuri cu mesaje inspirate pentru colegii lor de generaţie, pentru profesorii şi părinţii care au fost alături de noi,  dar si pentru toţi cei care sunt responsabili de mediul educaţional în care ei se formează! Din şcoala noastră au luat cuvantul Sara Cojocaru clasa a V-a, Matei Târţău clasa a V-a, Matei Ionescu clasa a V-a! Felicitări si Mihnea Băluţă cl a VI-a!

Un moment emoţionant a fost ascultarea unei înregistrării din arhiva muzeului, în care am ascultat  vocea episcoplui Iuliu Hossu, citind in 1968, la varsta de 83 de ani, discursul pe care l-a rostit la 1 decembrie 1918 din însărcinarea Marelui Sfat Național Român, în faţa mulțimilor adunate la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia:  proclamația de unire a Transilvaniei cu Regatul României.

Într-o lume în care informația falsă și ideile neîntemeiate sunt abundente, programele educative de dezbateri creează o protectie faţă de manipulare,  comoditate în gândire, prejudecăţi, intoleranţă, lipsă de responsabilitate.

Evenimentul face parte dintr-o serie de acţiuni iniţiate de Şcoala Metroplitană ARC derulate în colaborare cu MNIR, Asociaţia Româna de Dezabateri, Oratorie şi Retorică, Facultatea de Ştiinte Politice din Universitatea Bucureşti, C.N. Mihai Viteazul, C.N. Matei Basarab, Şcoala Gimnazială nr. 178, Şcoala Gimnazială Herăstrău, C.N. Emil Racoviţă. Ne propunem să promovăm arta dialogului civic într-o societate democratică în rândul elevilor de gimnaziu şi de liceu, formarea abilităţilor de analiză critică şi exprimare a opiniilor în spaţiul public, dezvoltarea  responsabilități individuale și comunitare în rândul elevilor bucureşteni.

Lasă un răspuns