Blog

Excelenta – Interviu cu un medaliat la olimpiadele nationale de informatica: Mircea Roata Palade

Draga Mircea, care sunt pasiunile, hobby-urile si interesele tale? Ce te inspira, despre ce iti place sa discuti cu prietenii tai, de varsta ta sau mai mari?

Principala mea preocupare este programarea. Imi place sa aflu noutati despre informatica aplicata in viata de zi cu zi.

La ce liceu vrei sa aplici?

Sunt intre doua alternative: ICHB si Vianu. Nu m-am decis inca.

De ce un anumit subiect te inspira sau de ce esti pasionat de el. De ce crezi ca este fascinant? Ce experiente ai avut, care ti-au provocat interesul fata de subiect? Are legatura cu proiectul tau profesional? Cum?

Sunt fascinat de programare deoarece o poti aplica in diverse domenii. Concursurile la care am participat, incepand cu matematica, in clasa a III-a, la Euclid, au avut subiecte care implica algoritmi si cred ca au fost o provocare pe placul meu. Cum imi doresc sa devin programator, gasesc o aplicare a algoritmilor in orice fac. Chiar si viata de zi cu zi este un algoritm.

Care sunt punctele tale academice forte? Cum ai devenit constient de ele, modul in care le folosesti in prezent si cum crezi ca le vei valorifica in viitor?

Sunt o fire curioasa si imi place sa invat, sa descopar lucruri noi. Curiozitatea e cheia succesului, nu a omorat nicio pisica, ci a facut-o mai desteapta. Pe masura ce aflu lucruri noi, imi vin idei si cred ca pot sa transform acele idei in inventii. 
In prezent sunt implicat intr-un proiect Microsoft pentru elevi din tara : vom incerca sa le dezvoltam abilitatea de a coda inca de la varste mici ( clas a III a), eu trebuie sa ii ajut sa inteleaga codurile si sa le aplice in jocuri interactive reale, nu virtuale. Este o provocare sa « traduc in limba copiilor « limbaje de programare, dar sper sa ma descurc . Si sper cu aceasta ocazie sa scap de tracul din fata camerei 

Care sunt punctele tale vulnerabile? Cum le-ai rezolvat in scoala?

Nu imi place sa ies in fata, sa ma laud, prefer sa fiu omul de la butoane, nu cel cu microfonul. Inca nu le-am rezolvat, dar sper ca in timp sa scap de aceasta emotie sau sa mi-o pot controla.

Cum ai contribui la comunitatea liceului unde ai vrea sa devii membru?

Mi-ar placea sa dezvoltam programe, proiecte legate de softuri si robotica. Sa particip la concursuri care implica coding. Sa reprezint tara mea.

Ce astepti sa se intample in urmatorii 10 ani? Cum ai vrea sa fie viata ta atunci? Ce planuri de viata ai?

E complicat sa ma gandesc atat de departe, dar cu siguranta voi lucra in domeniul pe care mi l-am propus. Imi doresc sa creez lucruri care sa ne usureze viata de zi cu zi, dar nu singur, ci intr-o echipa pentru ca mai multe creiere la un loc fac mai mult decat unul singur si ideile bune vor aparea mai usor si au sanse de reusita mai mari. Sper sa am firma mea si sa facem acolo softuri utile poate ca cei de la Bit Defender sau MB Technology.

Ce a insemnat ARC pt tine? Gandeste-te la punctele forte si la punctele slabe. Ce ai putea sa faci, ca alumnus, pentru a contribui la viitorul Scolii ARC?

ARC a fost o scoala in care am putut sa imi dezvolt pasiunile in ritmul meu, in care am avut mentori care m-au indrumat cu rabdare si care m-au spriijnit si m-au sustinut in orice moment. Ca alumnus pot ajuta ARCasii care doresc sa mearga pe drumul programarii sa se descurce cu mai mult curaj printre algoritmi si sa vada in calculator un mijloc de a dezvolta programe, de a rezolva probleme, nu un scop- de a te juca.

Pe cine admiri? Ai un model? Cine te-a inspirat/ajutat cel mai mult in viata?

Ii admir pe toti cei care au avut o idee, in toata istoria programarii, idee pe care au adus-o la viata. Ma inspira toti acesti oameni care au reusit sa creeze ceva ce toti oamenii isi doreau, dar nimeni nu credea ca va fi posibil. De exemplu, nimeni nu credea cu 50 de ani in urma ca poate avea propriul lui calculator, care sa fie usor de folosit si mai mic decat o intreaga camera. 
Il admir pe dl Mircea Tudor- inventatorul roboscan. De asemenea il admir pe dl Talpes- creatorul Bitdefender.

Care este cartea ta preferata? Gandeste-te la lucrurile pe care le-ai citit, cu care te-ai conectat si de ce. Si despre un articol pe care l-ai citit de curand.

Cartile mele preferate sunt cele Science Fiction, deoarece vad cum isi imagineaza autorii ca va fi lumea tehnologiei peste niste ani. Cel mai recent am citit “Ready Player One”, de Ernest Cline si mi-a placut deoarece combina o cautare de comori cu tehnologia si anume jucatorii unui joc de realitate virtuala cauta indicii ascunse de creator pentru a ajunge la finalul cautarii si a primi un premiu.

Ce astepti de la liceul unde vei merge, ca sa iti permita sa iti urmaresti pasiunile, sa te dezvolti personal, sa iti atingi obiectivele?

De la liceul unde voi merge astept sa am un colectiv care sa aiba aceleasi pasiuni ca mine, cu care sa pot dezbate ideile pe care fiecare le are si sa dispuna de mijloacele necesare pentru a-mi pune ideile in practica si de profesori care sa ma sustina pe drumul meu si sa ma indrume de fiecare data cand am nevoie, sa nu-mi puna nicio piedica in calea evolutiei.

Ce iti place sa faci pentru a te distra? Si, dar nu numai activitati academice (rezolvarea de probleme si lecturi stiintifice). Explica de ce gasesti aceste activitati distractive.

In afara de programare, imi place sa ma joc, fie pe calculator, fie board-games, sa merg in excursii cu cercetasii, sa merg la film. Imi place sa citesc fel de fel de informatii-stiri la zi din domeniul tehnologiei.

Care a fost obstacolul major cu care te-ai confruntat si cum l-ai depasit? poate fi legat de viata de familie, de scoala sau de o activitate extracurriculara. Cum te-a provocat obstacolul si exact ceea ce ai facut pentru a-l depasi.

In diversele softuri pe care le-am construit pentru Oraselul Cunoasterii, fiecare venea cu o noua provocare, dar cel care mi-a dat cele mai multe batai de cap a fost pista de alergare, deoarece avea foarte multe componente electronice si cand rezolvam problema unei componente, o noua problema aparea. Am avut nevoie sa citesc multe despre acele componente si sa discut cu mai multe persoane pentru a identifica toate problemele si pentru a gasi solutia perfecta. Nu m-am dat batut, ca dovada, pista functioneaza acum foarte bine si ii distreaza pe multi copii si adulti deopotriva.

Ce te face unic? o trasatura sau mai multe trasaturi pe care le ai. Da-mi un exemplu care demonstreaza ca ai aceste trasaturi. Ai interese unice? Scopuri unice? Este deosebit mediul in care te-ai format/ai crescut? Cand te simti mai confortabil? Ce te face sa fii mai mandru?

Fiecare este unic in felul lui, chiar si gemenii, ceea ce este foarte bine pentru ca altfel viata ar fi plictisitoare daca toti oamenii din jurul tau ar fi la fel si ar gandi la fel. Nu ma dau batut asa usor si caut raspunsul pana cand dau de acesta. Cel mai confortabil ma simt atunci cand nu sunt “in lumina reflectorului”, chiar daca eu sunt “eroul principal”. Sunt mandru si de rezultatele pe care le-am obtinut, dar cel mai mult sunt mandru de faptul ca am progresat.

Prof. Luiza Cristea

Lasă un răspuns