Abilitatea de a dezbate idei şi opinii este esențială pentru viața publică. Astăzi, în secolul al XXI-lea, capacitatea de a elabora, expune și evalua propriile idei şi ideile altora este fundamentală pentru o societate democratică funcţională și o economie dinamică şi conectată global. Programele de parabolin dezbateri sunt experiențe transformatoare pentru copii şi tineri.
Cursurile de debate introduse în Şcoala Metropolitană A.R.C, după o programă proprie, adaptată la vârsta şi interesele elevilor , dar şi Clubul de debate în limba engleză, organizat în colaborare cu instructorii Asociaţiei Române de Dezbateri Oratorie şi Retorică, creeză abilităţi academice, dar şi atitudini sociale constructive necesare unui cetățean implicat în comunitate şi unui lider autentic: inteligență, viziune, empatie, eficiență în decizii.
Copiii sunt deschişi, curioşi, dornici de a afla şi de a înţelege. Se antrenează uşor în discuţii, doresc să îşi exprime opiniile şi să îşi apere punctele de vedere. Abordarea transdisciplinară le permite să valorifice creativ cunoştinţele de la celelalte discipline de studiu. Formularea accesibilă a unor teme perene de meditaţie, plecând de la experienţele lor personale – ce este important în viaţă, care sunt valorile de bază, cum să reuşeşti în viaţa, ce este fericirea, ce este dreptatea, libertatea, ce rol are fiecare în societate – constituie punctul de plecare pentru discuţiile din clasă şi le dezvoltă capacitatea de a căuta răspunsuri la întrebările sau problemele care se nasc mereu în mintea lor, de a-si exprima opiniile personale, îi face din ce în ce mai încrezători în forţele proprii şi din ce în ce mai responsabili.
Vizionarea şi analiza unor concursuri de debate organizate în România de ARDOR sau a unor competiţii de debate sau de discurs public din alte ţări îi inspiră şi îi motivează.
Într-o lume în care informația falsă și ideile neîntemeiate sunt abundente, dezbaterile creează o protectie faţă de manipulare, comoditate în gândire, prejudecăţi, intoleranţă, lipsă de responsabilitate.
Într-un program de dezbateri, elevii îşi dezvoltă gândirea critică, flexibilă, argumentarea solidă și capacitatea de a vorbi convingător în public, de a respecta opiniile altora, de a recunoaste o opinie mai bine fundamentată decât cea personală, de a decide raţional pentru alternativa cea mai bună. Prof. Luiza Cristea
” A fi consultant la competitia de inovatie antreprenoriala Innovation Challenge, a fost o experienţă extrem de pozitivă, interesantă, copiii de la ARC au avut idei curajoase, au inventat produse în care au folosit multe informaţii la zi din lumea ştinţei şi tehnologiei! Au pus întrebări inteligente şi au avut prezentări de planuri de afaceri care ar fi putut tenta un investitor vizionar! Felicitări!”Valeriu Ben Giurgiulescu, antreprenor Infomedia PRO
“Am fost 4 ani prikindei si 8 ani arcasi, iar timpul a trecut ca o secunda! Privind inapoi, alegerea facuta acum 12 ani, ni se pare in continuare, cea mai buna! In gradinita si apoi in Scoala Arc, atat Mircea cat si Magda reusesc sa isi urmeze drumul, visele. E un drum pe care descoperim zi de zi cat sunt de importante rabdarea, intelegerea, munca in echipa parinte-profesor-elev. Nu e un drum mereu usor, dar este, cu siguranta, plin de satisfactii. Cand intrebarile si raspunsurile copiilor tai te surprind prin profunzime, stii cu siguranta ca ai „construit”, impreuna cu toti profesorii pe care i-au intalnit in scoala, OAMENI. Iar daca acele intrebari si raspunsuri au cateodata si o doza importanta de umor, sunt OAMENI INTELIGENTI si asta inseamna ca vom lasa lumea pe maini bune! Multumim ARC! La multi ani!” Ana-Maria Roata Palade, mama Magdei si a lui Mircea
” Imi amintesc cu drag prima zi de scoala a baietelului meu cel mare, in urma cu 9 ani , cand descoperirea comunitatii ARC a insemnat pentru noi o raza de speranta si incredere ca scoala romaneasca poate fi si altfel si ca mersul la scoala va fi o permanenta bucurie. Si asa a fost!
Ne-am dezvoltat personalitatea, cunostintele si am crescut frumos impreuna cu ea . Conducerea scolii ARC si intregul ei colectiv a pus intotdeauna pe primul plan dragostea pentru copii , si a inteles ca descoperirea abilitatilor si nevoilor fiecarui copil este cheia succesului in educatie.
La multi ani ARC si sa cresti cat mai multe generatii de succes ! ” Va doresc o zi aniversara minunata si-mi amintesc cu mare drag si dor de primele 6 petreceri la care am participat si noi.” Laura Socol (Spania), mama lui Radu
“Școala ARC a apărut în viața familiei noastre într-un moment când aveam mai mare nevoie. A apărut de un 8 martie, când încercam să găsesc un loc ALTFEL pentru băiatul meu cel mare care refuza să se adapteze și să accepte multitudinea de cerințe dintr-o școală care promitea performanță școlară.
La ARC nu am primit asemenea promisiuni, ci doar mesajul că important e copilul, așa cum e el si colaborand – invatatori, profesori si parinti reusim sa educam IMPREUNA. Am gasit locul unde PERFORMANTA nu trebuie să însemne doar multe premii și concursuri câștigate ci inseamna si COLABORARE pentru binele acestor copii care chiar daca par toti la fel sunt atat de DIFERITI.
Ii doresc scolii ARC la cati mai multi zeci de ani, sa fie deschizatoare de drumuri pentru o educatie ALTFEL, mai echilibrata si mai apropriata de cerintele de astazi ale copiilor, sa aiba parte de educatori inimosi si deschisi si de copii puternici si constienti de forta lor.” Simona Iane, mama lui Cezar si Radu
“Am pornit la drum alaturi de ARC, cred, pentru ca Dumnezeu ne iubeste pe mine si pe fiica mea.
Ne am alaturat echipelor Prikindel si Arc in momente de rascruce din viata noastra. Si am gasit aici iubire si caldura, cred eu esential pentru ca un copil sa se dezvolte armonios.
Multi oameni isi doresc pentru copiii lor ambitii si visele lor neimplinie. Asa am facut si eu la inceput. Dar am invatat si eu prin copilul meu ca iubirea de oameni este cea care ne arata drumul bun; si drumul ei impreuna cu familia si scoala ARC s a aratat a fi unul luminat.
Sper si imi doresc sa credeti ca vorbele acestea vin din strafundul sufletului meu. Si doresc tuturor sa traiasca macar o clipa in care sa si auda copilul spunand: ” Scoala mea e cea mai frumoasa! O iubesc, mami!”.
Dumnezeu sa ne dea tot binele de care avem nevoie si impreuna sa l recunoastem! Va felicit pentru modul in care evoluati si reusiti sa atrageti tot mai multi oameni minunati! Impreuna profesori si parinti putem reusi sa facem lumea mai buna, prin copiii nostri.” Manuela Popescu, mama Dariei
« Un antreprenor are propria lui poveste, de unde a pornit si de cine a fost ajutat la inceputul afacerii. Eu sunt Sara si va voi spune povestea mea de mic antreprenor. Prima oara am vrut sa ma uit la noua mea masina de cusut, pe care am primit-o de ziua mea. L-am intrebat pe tatal meu care s-a implicat foarte mult in acest proiect, daca ar putea sa ma invete sa cos cu ea, deoarece el a invatat cum sa o foloseasca, iar el a raspuns ca da. Am luat o bucata de material dintr-o pereche de blugi mai vechi si am exersat cusutul la masina.. Mi-am dat seama ca as putea sa fac niste obiecte folositoare si dragute, care ar putea fi daruite si altora sau chiar vandute, asa cum am aflat din povestile despre antreprenori, la Clubul Junior Achievement;
Asa s-a nascut ideea unui portofel din material de blugi.- prima mea creatie. Am simtit ca ii lipseste ceva, un aspect atragator, asa ca i-am mai pus o bucata de volanas si o floricica de material.
M-am dus rapid la tatal meu si i-am aratat creatia mea ! A fost foarte mandru de mine !
Cum am dobandit increderea ca pot deveni asemeanea unei fetite de 13 ani, a carei poveste am urmarit-o intr-un film vizionat la ora de educatie antreprenoriala ?
Mama mea m-a invatat cateva lucruri despre cum isi gestioneaza platile.Tatal meu mi-a povestit deseori despre cum se vorbeste cu clientii. Si bineinteles, orele petrecute la cusrsurile Junior Achievement.
Pana acum am daruit cateva dintre produsele mele, inca nu am inceput sa vand, dar sper ca voi incepe curand.
Imi doresc foarte mult sa reciclez si sa creez produse care sunt Eco-Frliendly, pe placul tutror ! Eu sper ca v-a placut povestea mea de mic antreprenor si sper sa ajungeti si voi mici sau chiar mari antreprenori.
Va multumesc pentru ca mi-ati citit povestea! Sara Cojocaru, clasa a IV-a